Julmarknad på Sottunga 5.12

Lördagen den 5.12 kommer jag att delta i julmarknaden på Sottunga. Förra året deltog jag som privatperson. I år kommer jag även att ha en del av sortimentet på havsform.ax till försäljning. 
 
Julmarknaden arrangeras av Almagruppen. Almagruppen består av fem kvinnor som tillsammans driver Almas hantverk o galleri
 
 
Almas hantverk o galleri
Almas hantverk o galleri ligger mitt i centrum av Sottunga, alldeles intill kommunkansliet. I samma byggnad finns även en hälso- och sjukvårdsmottagning och hyreslägenheter. 
 
Huset kallas i folkmun för Bankhuset, eftersom Ålandsbanken tidigare hade ett kontor där. När Ålandsbanken lade ner flera kontor på Åland försvann även kontoret i Sottunga.
 
När lokalen hade stått tom en tid tog Britta Gustafsson initiativ till en ny verksamhet i den tidigare banklokalen. Tillsammans med fyra väninnor bildade hon Sottungas första galleri. I juni 2012 öppnade Almas hantverk o galleri. 
 
Namnet Alma är en hyllning till Brittas farmor Alma Pettersson. Det har även visat sig att flera av de andra i gruppen har släktingar med samma samn. 
 
I galleriet finns lokala hantverk och målningar. Utöver Almagruppens egna skapelser finns även produkter av gästutställare. Galleriets utbud förändras från år till år. Almagruppen skapar nya saker kontinuerligt och det tillkommer även nya gästutställare som bidrar med olika produkter.  
 
Almas hantverk o galleri är öppet under sommaren. Övriga tider öppnas galleriet enligt överenskommelse. 
 
 
Julmarknad på Sottunga
Almagruppen arrangerar även olika evenemang. Ett evenemang som har blivit populärt är julmarknaden. I år ordnas julmarknaden på Sottunga för fjärde året av Almagruppen. 
 
Julmarknadsdagen på Sottunga är en hel upplevelse bestående av julsånger, julmarknad och julbord. Det börjar med julsånger i kyrkan som ligger på promenadavstånd från hamnen.
 
Sen fortsätter programmet med julmarknad och julbord på festlokalen Sunnanberg som ligger nära centrum. Infarten ligger strax efter Grindas loppis.
 
I julmarknaden deltar försäljare med olika produkter till försäljning, bl.a. hantverk såsom julpynt, dörrkransar, ljus och olika textila produkter. Även matvaror såsom lådor, inläggningar och bröd brukar finnas till försäljning. 
 
Såhär ser programmet ut i år: 
 
Julmarknad med julbord lördagen den 5.12
 
kl. 11.00 Julsånger i kyrkan
kl. 12.00 Julmarknaden öppnar
kl. 13.00 Julbordet serveras
 
Julbordet kostar 35 € och bör bokas senast den 28 november.
 
Vill man åka till Sottunga från Mariehamn går det bra att ta bussen som avgår från bussplan i Mariehamn kl 8.30. Bussen kostar 5 € och tar dig till Sottunga och julmarknaden med retur från Sottunga kl 17.20. 
 
Bild: nyan.ax
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.