Förberedelser inför Ålandsmässan

De senaste veckorna har tankarna i mitt huvud kretsat kring Ålandsmässan. 
 
Ålandsmässan
Ålandsmässan är Ålands äldsta och mest välbesökta, köp- sälj- och demonstrationsmässa. Ålandsmässan är ett relativt nytt namn på mässan som funnits sedan 1960 och tidigare hette Köpmannamässan. Mässan hålls på Baltichallen i Mariehamn den tredje helgen i mars.
 
När jag växte upp gick jag ibland på "Köpmannamässan" med kompisar. Vi köpte exotiska nötter på lösvikt från Puneh Orientals monter och gick till Postens monter och plockade guldpengar i choklad. 5-marks mynt var det på den tiden före euron fanns. Ett år gick jag till Pia-Salongens monter och fick sätta ihop ett eget shampo i en liten flaska att ta med hem. Jag deltog även i ett lotteri där och vann en hårinpackning.
 
I år är det är första gången som jag deltar i Ålandsmässan som utställare. Det är mycket att tänka på när man ska delta i en mässa.
 
Förberedelser inför mässan
Jag har plockat ihop ett sortiment av produkter som jag kommer att ställa ut på mässan. Jag försökte plocka ihop produkter som tillsammans kan bli en fin enhet i montern. Det blir en hel del textilier: bröddukar, kuddar, löpare, babyfiltar och gästhanddukar bl.a. men också reparbeten såsom nyckelringar, ljusstakar och smycken och lite andra nya produkter som inte kommit till webshoppen ännu.
 
En stor del av förberedelserna inför mässan för min del handlar dock inte om vilka produkter jag ska ställa ut, utan snarare om allt bakomliggande arbete som finns med att bygga upp en monter och även arbetet med att plocka ner.
 
Skylten
En sak som jag funderat på länge är att skaffa en skylt som jag kan ha på mässor och marknader med företagsnamnet. Hur den ska se ut har jag inte haft en självklar tanke med. I mitt huvud har det funnits en bild om att använda en gammal bräda som skylt men hur företagsnamnet ska landa där, det har jag haft olika tankar om. Jag har haft tankar på att måla men färg hade jag inte hemma nu, så det gick inte eftersom jag inte har möjlighet att åka och köpa färg före fredag. Det jag däremot alltid har i orimliga mängder hemma är garn.
 
Jag skrev ut bokstäverna i HAVSFORM i favorit-typsnittet Century Gothic, storlek ca 400. Det rymdes 2 bokstäver på en liggande A4. Sedan klippte jag ut bokstäverna och limmade på en kartong som jag hittade i mitt förråd.
 


Sedan klippte jag ut bokstäverna i kartongen och började linda dom med garn. Limmade lite först på bokstäverna för att garnet skulle hållas på plats.
 
 
När jag började få ihop några bokstäver tog jag en promenad ut i skogen och letade efter en lämplig bräda. Kom hem med en som passade rätt bra. Det satt några rostiga spikar i den som jag fick dra ut innan jag kunde börja spika på bokstäver.
 
 
Idag fick jag bege mig till Sottunga AHL för att hämta mer småspik innan jag kunde slutföra projektet. Nu fattas bara en upphängningsanordning som jag inte riktigt har klurat ut ännu hur den ska se ut. Någon form av krokar eller öglor som man kan dra ett snöre igenom tänker jag mig.
 
Resultatet? Såhär blev det. Jag är nöjd med färgerna, mindre nöjd med utförandet, MEN det är ju ett hantverk :)
 
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.