Hur det hela började

Året var 2015 och vintern började gå mot vår. Jag bodde (och bor fortfarande) på ön Sottunga i Ålands skärgård. Jag kände att jag hade testat de flesta jobb som land och hav hade att erbjuda och det var dags för något nytt. Jag hade då jobbat inom olika arbetsområden inom kommunen och även på skärgårdsfärjorna som dagligen passerar.

Jag ville inte flytta eller börja pendla bort. Nä, jag tänkte stanna kvar på ön och göra det jag gillar bäst. Kanske kunde jag göra det till ett jobb?

Jag hade haft handarbete som en hobby en längre tid. Jag har stickat sen jag var 17 år, då jag köpte mitt första garn i en handarbetsaffär i Mariehamn. På den tiden stickade jag inte lika mycket som jag numera virkar. Då brukade jag sticka något par strumpor eller ett par vantar ibland.

Nuförtiden virkar jag mycket. Det började med att en vän frågade om jag kunde virka en barnmössa åt hennes dotter. Jag sa inte nej, men blev tvungen att gå till biblioteket och låna en bok för att ta reda på hur man gör eftersom jag inte virkat något sen tidigt 1990-tal då jag virkade en grytlapp till min mormor i julklapp. På något vis fastnade jag för virkningen. Det blev fler virkade barnmössor men jag började även få beställningar av flera vänner på väskor, plädar och andra hantverk.

Jag sålde även lite hantverk på marknader. Då, den där vårvintern 2015 började jag spåna på idéer för en egen webshop där jag kunde sälja mina alster.

Jag är ingen it-nörd, men har utvecklat vissa färdigheter genom åren. Jag startade min första blogg under hösten 2005, då bloggfenomenet var nytt. Jag experimenterade lite med webbdesign redan då och lärde mig grunderna.

Bloggen jag hade då var en personlig blogg om inredning. Jag skrev om saker jag gillade och följde även andra bloggare i samma genre. Då bodde jag i Mariehamn (på Åland) och livet såg väldigt annorlunda mot hur det ser ut idag. På hösten 2008 kom jag till ösamhället Sottunga som ligger i Ålands östra skärgård. Det är även Finlands minsta kommun med ca 100 invånare. Jag kom till ön för att jag hade fått ett jobb där. Från början pendlade jag till Mariehamn på helgerna, men under våren 2009 valde jag att bosätta mig på Sottunga. I juni 2010 startade jag en ny blogg. Jag kände då att jag ville börja skriva på ett nytt tema: skärgårdsliv. Min tidigare blogg hade då legat nere något år.

Jag ville skildra min vardag i skärgården. När jag sökte bloggar i samma genre insåg jag hur lite skärgården är representerad på internet. Det var och är fortfarande få bloggar som skildrar en nyanserad bild av skärgårdslivet.

 
Med åren förändrade bloggen karaktär och blev en mer personlig blogg om mina handarbeten och vardagen i skärgården. Genom bloggen fick jag kontakt med olika personer. Det var allt från företag som ville köpa reklamplats på bloggen till personer som ville beställa hantverk.

Jag kände då att det fanns potential att skapa ett webb-baserat företag. Jag började spåna på idéer till en webshop och gjorde en web-enkät som jag delade på olika ställen på internet. Svaren jag fick hjälpte mig att utveckla företagsidén.

Under året 2015 fick jag möjligheten att delta i ett näringslivsprojekt som handlade om digitalisering. Det har varit en viktigt skolning för mig. Det mesta jag kan om e-handel lärde jag mig i det projektet på olika föreläsningar och workshoppar.

Den 1 maj 2015 öppnade webshoppen. Jag hade då 10 produkter i webshoppen, varav 4 st var produkter jag själv hade skapat: 2 virkade babyfiltar och 2 par virkade grytlappar.

Sedan dess har sortimentet utvecklats, och tur är väl det! :)

Jag utvecklar kontinuerligt hemsidan och sortimentet. Jag vill förmedla känslan av en liten skärgårdsbutik som gör småskaligt hantverk och andra trevliga produkter, att använda varje dag tillgängliga för kunder genom e-handel.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.