Reparbeten

En ny hantverkare med produkter i sortimentet på havsform.ax är Mikko Snellman som gör olika reparbeten. 
 
Reparbeten
Mikko Snellmans reparbeten är en hantverkstradition som har gått i arv. Han har lärt sig knyta knopar och splitsa av sin far, som i sin tur hade lärt sig konsten av sin far och sin farfar, kapten Albert Snellman.

I sina reparbeten använder han endast naturmaterial såsom jute, bomull, lin, hampa, tjära och shellack.

Snörena tillverkas med en repslagarmaskin som Mikko har byggt själv. Även nödvändiga verktyg såsom märlspikar, splitsnålar osv. är av egen tillverkning. Produkterna skapas i verkstaden som ligger i den åländska skärgårdskommunen Brändö. 

En av produkterna som just nu finns på havsform.ax är ljusstaken Overhand Knot

Ljusstaken Overhand knot
Ljusstaken har en ljushållare i glas med plats för ett värmeljus. I ena änden av repet finns en Manrope knot. Manrope knot är en knop som används som stoppknut på fallrep. I andra änden av repet finns en "Matthew Walker". En knop som är uppkallad efter en man. 
 
Det har berättats att M.W. som var en riggare i The Royal Navy blev dömd till döden, men att domaren som själv var en gammal sjöman lovade att M.W.- ifall han kunde knyta en knop som domaren varken kunde knyta eller öppna - skulle bli befriad. Efter en stund i cellen och med några meter rep kunde M.W. för domaren presentera en knut som befriade honom själv och till eftervärlden gav en mycket praktisk ock vacker knop.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.