Grindas loppis

Idag tänkte jag berätta lite mer om Grindas loppis som jag har ett samarbete med.
 
Sottunga
Grindas loppis ligger på ön Sottunga i Ålands östra skärgård. Kommunen som har samma namn (Sottunga kommun) består av flera öar. På huvudön Sottunga samt på Husö, Hästö och Finnö finns fast boende.
 
 
Med en befolkning på ca 100 personer är kommunen Ålands och Finlands minsta. Småskalighet är ett ord som beskriver Sottunga bra. I kommunen finns det mesta man kan förvänta sig av ett större samhälle, men i mindre skala. Här finns både skola, barnomsorg, butik, hälsovård, postkontor, bibliotek, kyrka, kommunkansli, festlokal, galleri, hembygdsmuseum, café och en loppis.
 
 
Grindas loppis
Grindas loppis är belägen i ett hus nära Sottungas centrum, vid den allmänna vägen som löper genom ön. Huset som ligger vid vägen står på en stor tomt som fortsätter bakom huset. Bakom huset finns även två äldre byggnader som hör till gården.
 
Namnet Grindas är ett gammalt gårdsnamn. Jag har även sett det stavas Grindars. Det har funnits ett äldre bostadshus på gården tidigare. Det nuvarande huset är byggt på 1950-talet och var tänkt som bostad men det blev aldrig helt färdigt.
 
Paret som började bygga huset gick bort innan huset hann bli färdigställt.
 
Maken gick bort men änkan, med son levde kvar många år. (reds.anm.)
 
Vindsvåningen är inte inredd och saknar golv på sina ställen. På nedre våningen fattas väggbeklädnad (tapeter eller dylikt) i vissa rum.
 
Huset stod länge tomt och man kunde till slut knappt se huset från vägen där det låg dolt bakom en häck som växte sig lika stor som den i sagan om Törnrosa. 
 
 
Sen några år tillbaka har häcken försvunnit och idag används huset som loppis. Till loppisen kan fast boende och sommargäster lämna in saker och loppisens besökare kan fynda allt från Kalle Anka-pocket till möbler och husgeråd. 
 
 
Utvalda guldkorn
I samarbete med Grindas loppis finns utvalda vintage guldkorn på havsform.ax, bl.a. retroklänningar och porslin. Utbudet varierar då det ofta är unika produkter eller begränsade antal.
 
Just nu finns t.ex. 2 st kaffekoppar med fat ur serien Spets från Gustafsberg i webshoppen. 
 
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.